Правите ли грешка при закупуване на блиндирана врата за къща без UV защита

С поставянето на нова входна врата целта на всички е да подобрят защитата на своя дом от неблагоприятното време и нежелани гости. Има няколко неща, за които всеки трябва да се информира и да направи, за да е сигурен и защитен дома. За да се предпазите от взлом, е добре да се запознаете с принципите и новостите в заключващите системи на входните врати, как те се съчетават най-добре за постигането на максимална защита.

Когато става въпрос за сигурността на жилището само едно средство не е достатъчно. Необходимо е на защитата на жилището да се гледа комплексно. Сами по себе си ключалките не са достатъчна гаранция за сигурността на жилището. Въпреки че те се произвеждат за да затруднят възможно най-много всеки осмелил се да посегне на дома ви, е необходимо да има набор от защитни елементи, чието преодоляване да е много трудно и да обезкуражава дори и опитните крадци.

След като на защитата се погледне комплексно е ясно, че една секретна ключалка е недостатъчна, когато е поставена на врата от шперплат. Защитните елементи трябва да са съобразени и съгласувани, за да се получи търсеният ефект за защита срещу взлом. Дори елемента на изненадата оказва голямо значение. Появата на непредвидено от бандита препятствие, което го забавя, може да го откаже. Днес посоката на усъвършенстване в системите за заключване е към забавяне и затрудняване на нежелания достъп.

Необходимо е да се обърне внимание на няколко етапа, когато искате да защитите дома си от взлом.

На първо място е вратата, която имате. Тя трябва да бъде сигурна и да е надеждна срещу взлом. Един от най-добрите варианти за врати са тези с допълнителни шипове против вадене от пантите, които са едно от слабите места заедно с процепа от пода до вратата и мястото около бравата. Вратите със значителна дебелина са по-стабилни и съответно по-трудни за преодоляване. Сигурната врата е първата стъпка в комплекса от защитни елементи за дома.

Бравата, към която са прикрепени дръжките за отваряне на вратата, е следващия основен елемент. Важно е тя да е сигурна, да не може да се разпробива или изкъртва, защото и най-сигурната секретна ключалка не би била пречка ако се счупи бравата. Тези с многоточково заключване са най-добрия избор днес. Преди няколко години по-сигурни бяха касовите брави, защото бяха новост за разбойниците. Този тип брави има една основна слабост, която бързо беше открита от взломаджийте, а тя е, че когато ключът е оставен в бравата, е елементарно той да се превърти от другата страна с инструменти. Днес много по-голяма сигурност имат защитените секретни шипови триходови брави в комбинация със секретни ключалки.

Секретните патрони са третия елемент при комплексната защита на дома. Те се вграждат в секретните брави и завъртат заключващия механизъм. В патроните се влагат различни защитни механизми, който да затруднят или направят невъзможно пробиването, чупенето и манипулирането на ключалката. Размерите на ключалките варират, затова когато я подменяте е важно да имате точния размер на дължина, който би паснал на вашата врата. За сигурността на патроните помагат многото комбинации на заключване, което на практика означава, че никога не може да има повтарящи се комбинации.

Поставянето на бронировка на патрона е препоръчително, въпреки всички вградени в него защити. Тя има за цел максимално да затрудни нежелания достъп до патрона. Опита показва, че бронировките много често отказват взломаджийте само с вида си. Самата функция на бронировката е да попречи патронът да бъде разпробиван или счупен. Обикновено преодоляването на бронировката изисква твърде много време, инструменти, усилия, а успешното й разбиване не е сигурно.

Допълнителното заключване е следващата стъпка, която можете да предприемете, за да затрудните още повече крадците. За целта е необходимо монтирането на допълнителна секретна брава и ключалка. Желателно е и допълнителния патрон да има бронировка.

Най-често обект на апашите са именно входните врати. Затова ако вратата на вашия апартамент не е сигурна, то и жилището не е. Най-сигурни са блиндираните метални врати, със скрити панти или с панти от вътрешната страна. От изключително значение са и шиповете срещу повдигане откъм пантите.

Комплексната защита на дома започва с подсигуряване на уязвимите места, от които може да се влезе в жилището. В зависимост от вида на имота са различни мерките, които могат да се предприемат за да се намали успешно вероятността от влизане с взлом.